Samopouzdanje u ljubavnim odnosima

Nedavno su mi postavlili pitanje: koje osobine bi trebalo prvo proveriti kod potencijalnog partnera? Posle nekog vremena zaključila sam da bi ovo pitanje vredelo da se razradi i posveti mu se poseban članak.

za upoznavanje devojaka zena

Na prvo mesto stavljam samopouzdanje. Ono utiče na sva područja života – ali nije lako pronaći osobu sa istinskim, zdravim samopouzdanjem. Mnogi oblici ponašanja koje smatramo samopouzdanim, u stvari su samo kompenzacija za nedostatak ljubavi prema sebi. Uglavnom je naš podsvesni doživljaj sebe negativan, a svesni više manje ravnodušan, a verujem da skoro niko od nas ne zna koliko bi nam život bio drugačiji kad bismo istinski voleli sebe.

Mnogim ljudima imponuje i čini određeno uživanje ako osećaju da su potrebni svom partneru, vezan je za njih i patio bi ako se rastanu (ne zvuči li to kao opis onoga što obično zovemo ‘romantična ljubav’?). Ali upravo to je znak su da nas partner voli na dečiji, a ne odrastao način i vidi u nama zamenu za neku važnu osobu iz prošlosti, a ne nas kao stvarno, jedinstveno ljudsko biće. U tom slučaju ni njegova ljubav ne pripada nama. Za zdravu osobu pravi je kompliment bliskost sa emocionalno zrelim, samostalnim partnerom koji se ne oseća da je zavisan od naše ljubavi – ipak mnogi se osećaju nesigurno u takvom odnosu.

Ako primećujete da se raznežite, ili osećate suptilno povećanje osećanja sigurnosti, pa i određenu nadmoć, kad primetite znakove nedostatka samopoštovanja kod partnera – nesamostalnost, vezanost, samokritičnost, pesimizam– znajte da je isto toliko on manje sposoban i za zrelu ljubav i poštovanje prema Vama, i da to implicira sigurne probleme u nekom drugom području vašeg odnosa. Onoliko koliko druga osoba kritikuje sebe, ne sluša svoje potrebe i ne smatra svoje emocije vrednim pažnje, toliko će se i prema Vama postupati na isti način. S druge strane, onoliko koliko neko ne uzima u obzir tuđa osećanja i potrebe, koliko je hladan, kritičan, agresivan, ironičan prema Vama, u sebi se na isti način postavlja prema svom istinskom biću.

Sažaljenje, povlađivanje i uloga spasitelja neće pomoći Vašem partneru, mada to ne znači da treba da ga napustite ili budete hladni i kritični u tim trenucima. Odrasla ljubav ponekad znači saosećajno, ali i sa taktom i poštovanjem, suočavanje voljene osobe sa realnošću i pružanje podrške u trudu da postane srećna i nezavisna.

Na drugom mestu na popisu poželjnih osobina, je predanost radu na sebi i ličnom razvoju. Razlog zbog čega ova osobina nije na vrhu spiska, jeste činjenica da nedostatak samopoštovanja po pravilu usporava promene, čini osobu nesamostalnom, sugestibilnom, često dogmatičnom i orijentisanom na formu, umesto na sadržaj. Osoba koja na dubokom nivou ne ceni sebe, pre će ceniti tuđe mišljenje nego svoje, a po pravilu će sabotirati sve promene koje bi vodile uvećanju lične sreće, a deo toga je i kvalitet ljubavnog odnosa. Zbog toga samopouzdanje smatram važnijom osobinom za uspeh odnosa.

Samopouzdanje je preduslov za optimizam, često i zdravog smisla za humor, komunikacijskih veština i brojnih drugih osobina koje tražimo kod kvalitetnog partnera. Ipak činjenica je da, ako i sretnemo osobu koja je sve što želimo, često je uopšte nećemo uzeti u obzir kao potencijalnog partnera! Takvu osobu ćemo možda i ceniti, ali neće nas privući romantično (osim možda ako je nedostupna), jer je uloga osećaja koje nazivamo romantičnom ljubavlju da nas vežu za osobu koja će provocirati naše nerešene obrasce i probleme. Mnogi ljudi koji ponavljaju obrazac očigledno nezdravih veza naučili su da dramu i nezrelo ponašanje povezuju sa ljubavlju, pa to smatraju privlačnim, dok im sa zdravom osobom može biti čak i dosadno. Čak i ako ste skloniji zrelijim odnosima, verovatno je i sa Vama na neki način slično, mada je to možda teže prepoznati.

Kad nas druga osoba voli, njenu ljubav ne ‘primamo’ direktno, nego svest o ljubavi te osobe ojačava i podstiče one delove nas koji su zdravi i puni ljubavi prema sebi. Samo u onoj meri u kojoj smo sposobni voleti i ceniti sebe, moći ćemo da osetimo potpunost i dubinu ljubavi koju druga osoba oseća prema nama.