Kako preživeti posle raskida ljubavne veze?

Da li je Vaš život stvarno gotov jer je vaša veza gotova? Naravno da nije. Hoće li Vam u početku biti lako? Naravno da neće. Posebno ne prvih šest meseci…

posle raskida

Malo ljudi kada stupa u brak ili se nalazi u dugotrajnoj vezi razmišlja o tome kako će se jednog dana verovatno razići. Ipak, realnost je sasvim drugačija. Određeni broj brakova i veza će se završiti razvodom koji će biti jedno prilično traumatično iskustvo, bez obzira da li je to bila zajednička odluka ili ne, i koji je razlog razlaza.

Svaki prekid i razvod je još teži sa brojem godina koje ste proveli zajedno, bez obzira koliko bili i spremni na njega. Zato smo za Vas pripremili savete kako da preživite prvih šest meseci nakon raskida ili razvoda.

Vreme odmah posle razvoda

Znate da morate da nastavite sa životom, ali Vam se to čini kao nemoguća misija. Osim toga, kako ćete da se nosite sa raskidom, zavisi od toga ko je „zaslužan“ za prekid veze.

Vi ste raskinuli?

Konačan prekid će Vama biti nešto lakši, jer ste u svojoj glavi već nekoliko puta prošli taj scenario, doneli određene odluke, i već ste počeli da pravite određene planove za dalji život.

Partner je raskinuo

U ovom periodu verovatno ćete još biti u šoku, Vaše emocije će biti uzburkane, osećaćete sve, od depresije i besa, do krivice i olakšanja. Trebaće Vam vreme da zalečite svoje „rane“, pa je normalno da tugujete za gubitkom partnera, pa Vam treba vremena da prođete kroz taj period, pre nego što ponovo počnete da funkcionišete i osećate se kao i pre.

Takođe, verovatno ćete se osećati vrlo nesigurno nakon razvoda, ali zapamtite, postoji život i posle toga. Naravno, nekim ljudima treba duže, a nekima kraće da se oporave, a na Vama je da svaki dan napravite bar jedan korak prema napred.

Mesec dana kasnije

Još uvek se osećate vrlo emocionalno ranjivo, letargično i šokirano, nalazite se na „emocionalnoj vrtešci“. S obzirom da su Vam mnoge nade i snovi propali raspadom veze, osećaćete bes i tugu, dok ćete u drugom trenutku osećati stid i zbunjenost zbog prestanka veze za koju ste mislili da je čvrsta i stabilna, pa verovatno nećete hteti da delite osećanja sa drugima. Možda sami sebi nećete hteti da priznate da je Vaša veza gotova, jer ne možete da zamislite život bez svog partnera, pa ćete na sebe prebacivati krivicu, bez obzira da li ste Vi stvarno krivi ili ne.

Koja god osećanja imali, svi ona su potpuno normalna, jer je za Vas raskid veliki gubitak. Pokušajte da svoj bes i sve ostale emocije stavite pod kontrolu, a pod kontrolom mislimo, da pokušate da se što manje opterećujete sa neodgovorenim pitanjima koje imate, kako ne biste doživeli potpuni psihički i emocionalni slom.

Šta možete da preduzmete?

U ovim trenucima trebaće Vam pomoć, pa pokušajte da razgovarate sa članovima porodice ili prijateljima. To će Vam pomoći da zadržite perspektivu.

Nemojte sami sebe da kažnjavate. Samo zato što Vam je veza gotova, ne znači da niste trebali uopšte da ulazite u vezu i da mu niste trebali da verujete partneru. Nemojte osećati krivicu zbog svojih odluka iz prošlosti.

Treba Vam vreme samo za sebe i nema veze što ste zanemarili neke kućne poslove, pokušajte da se držite barem osnovne dnevne rutine ili pokušajte da započnete neku novu, koja nije vezana za Vaš život pre raspada veze.

Tri meseca kasnije

U tom periodu još uvek će Vam nedostajati samopouzdanje, zabrinuti ste za svoju budućnost posebno zbog odluka koje ste morali doneti. Polako ćete početi da se otvarate prema ljudima i pokušate da pričate o svojim osećanjima. Ono što je najvažnije je, ako imate decu, da od početka govorite istinu o raspadu vaše veze, jer ona isto moraju da prežive vaš razlaz, pa će ovo biti i za njih teško razdoblje.

Pokušajte prvo, sada sa već bivšim partnerom, da se dogovorite kako ćete deci da objasnite da se razvodite. Nemojte jedno drugo na bilo koji način omalovažavati pred decom.

Šta možete da učinite?

Brinite se o sebi i svojoj deci najbolje što možete. Možda ćete imati problema sa spavanjem, zbog stresa koji ste proživeli i zbog pitanja i misli koje Vam se vrzmaju po glavi, pa možda nećete jesti pravilno, što može narušiti Vaše fizičko i emocionalno stanje. Uzimajte vitaminske dodatke ishrani i pokušajte da spavate što je više moguće.

Posetite lekara, koji Vam može prepisati lagane antidepresive i tablete za spavanje ili Vas dalje uputiti specijalisti psihologu ili psihijatru.

Sami postavite nove prioritete. Morate ponovno stvoriti nove uslove za Vaš život i život vaše djece, rešiti pitanje stanovanja, finansijska pitanja, a tu će se verovatno potegnuti i pitanje zvaničnog razvoda braka (ako je bio sklopljen). Zatražite besplatne savete koji Vam mogu ponuditi određena udruženja.

Posle šest meseci

Konačno ste malo stali na noge, osećate određenu smirenost i imate prostora za sortiranje svojih emocija. Verovatno se osećate psihički i mentalno jači, i ne osećate se toliko iscrpljeno. U jednom delu još uvek tugujete, ali bol verovatno nije toliko jaka kao što je bila. Ako do sada niste, pokušajte sa terapijom kod stručnjaka.

Što možete da učinite?

Nađite vremena za opuštanje – bilo da idete u šetnju, legnete u kadu, šta god da Vam je potrebno da se opustite. Vrlo je važno da svoje telo oslobodite od stresa kako biste mogli da se suočite sa svakodnevnim problemima.

Postavite sebi kratkoročne ciljeve i pokušajte da ih ostvarite prema planu. To će Vam posebno pomoći kada se budete emocionalno osećali loše i iscrpljeno. Kada jednom ostvarite neke od ciljeva osećaćete se mnogo bolje.

Družite se sa prijateljima, porodicom, kolegama, ljudima sa kojima se dobro osećate. Smeh je najbolji lek.